یکی از نگرانی های والدین در خصوص سیاهی دندان در کودکان است. این عارضه گاه به صورت لکه های تیره بر روی دندان ظاهر شده و گاه کلیت دندان را پوشش می دهد که به این ترتیب ظاهر ناشایست و نگران کننده ای را ایجاد می کند. در این مقاله قصد داریم علت، درمان و راههخای پیشگیری از این اتفاق را مورد بررسی قرار دهیم. همراه ما تا انتهای مقاله باشید.
علت سیاهی دندان کودک
زمانی که سیاهی دندان در فرزندتان رخ میدهد اولین سوالی که برایتان مطرح میشود به طور معمول علت آن است. بهتر است بدانیم که دلایل مختلفی می تواند زمینه ساز بروز این اتفاق باشد. در ادامه برخی از دلایلی که ممکن است زمینه ساز بروز این اتفاق در فرزندتان باشد را مورد بررسی قرار میدهیم:
- اگر مادر باردار در طول دوره حاملگی یا شیردهی ، بعضی داروهای حاوی آنتی بیوتیک یا تتراسایکلین را مصرف کند ، در اکثر موارد روی سطح دندان های کودک او لکه های سیاه ایجاد می شوند .
- یکی از شایع ترین علل بروز سیاهی بر روی دندان ، استفاده و مصرف مکمل های ویتامینه و قطره آهن است این مشکل در اثر استفاده نا به جا یا افراط در خوردن این مواد مکمل به کودک ایجاد می شود . به این ترتیب اگر علت سیاهی و بروز لکه بر روی دندان این مسئله باشد ، باید گفت که اثر سوئی بر دندان های دائمی نخواهد داشت ولی توصیه می شود والدین به این امکان اتکا نکرده و برای درمان اقدام نمایند تا عوارض دیگری در پی این آسیب به وجود نیاید .
- دلیل دیگر در پیدایش این آسیب ، بیماری هپاتیت و نارسایی و مشکلات قلبی است .
- مصرف زیاده از حد مایع فلوراید یا خمیردندان های حاوی فلوراید نیز می تواند بر ایجاد این لکه های تیره موثر باشد چرا که بیماری فلوئوروزیس به دیل مسمومیت فلوراید و ترکیبات آن نیز ایجاد می شود که در پی آن تغییر رنگ های فاحش بر سطح دندان ایجاد می شود .
- شکستن دندان به دلیل زمین خوردن یا اصابت ضربه ممکن است به تدریج سیاهی دندان ره به همراه آورد .
- همچنین ضعف در مینای دندان و پوسیدگی های سطحی با مرور موجب ایجاد عارضه سیاهی بر روی دندان ها می شود
مواردی که ذکر شد از علت های این عارضه است. به طور معمول سیاهی دندان با علائم دیگری نیز همراه است. اگر شما هم در جستجو جو علائم دیگر این عارضه هستید همراه ما باشید. به طور معمول این اتفاق با علائم دیگری مانند موارد زیر همراه است:
- درد دندان: ممکن است شاهد اعتراض کودکتان از درد دندان باشید و بعد از بررسی دندان سیاه را در فرزندتان مشاهده کنید. در نتیجه سیاهی دندان میتواند با درد همراه باشد و جزوی از علائم آن به شمار رود. به طور کلی فرزندتان ممکن است درد یا حساسیت در دندانهای سیاه شده را تجربه کند.
- تغییر در شکل یا ساختار دندان: دندانهای سیاه شده ممکن است شکل غیرطبیعی یا تغییرات در ساختار داشته باشند. به عنوان مثال، ممکن است دندانها شکسته یا ترک خورده باشند. در نتیجه میتوانید با مشاهده دندان از سیاه شدن آن اطمینان پیدا کنید.
- عفونت: سیاه شدن دندانها به علت عفونت ممکن است رخ دهد. در این صورت، ممکن است کودک علائم عفونتی مانند تورم، قرمزی و درد در ناحیه دهان و لثهها تجربه کند.
- بوی بد دهان: سیاه شدن دندانها به علت عفونت میتواند باعث بوی نامطبوع در دهان کودک شود.
- خونریزی: در صورتی که عفونت یا ترک دندان باشد، ممکن است خونریزی لثه رخ دهد.
در صورت مشاهده هر یک از این علائم همراه با سیاه شدن دندانها در کودکان، بهتر است به یک دندانپزشک مراجعه کنید تا تشخیص دقیق و درمان مناسب انجام شود. بهتر است بدانیم می توان در افراد بزرگسال از روش بلیچینگ دندان کمک گرفت ولی این تکنیک برای کودکان دارای دندان شیری به هیچ عنوان مناسب نیست . بنابراین توصیه می شود با مراجعه به یک دندانپزشک با تجربه علت را یافته و پس از آن به کمک ترمیم و درمان های مخصوص عارضه را رفع نمود.
بررسی دندان
پیشگیری از سیاهی دندان کودکان
همانطور که پیشتر اشاره کردیم در بزرگسالان در صورت بروز ظاهر نامناسب دندان میتوان اقدام به درمان هایی مانند لمینت دندان و .. کرد که در کودکان این درمان امکان پذیر نیست. به طور کلی بهتر است بدانیم درمان سیاهی دندان کودکان غیر ممکن نیست اما همانطور که همیشه بیان میشود پیشگیری بهتر از درمان است. در نتیجه با رعایت نکاتی می توانید از بروز این اتفاق پیشگیری کنید. این عوامل شامل:
1. بهداشت دهانی صحیح: آموزش به کودکان درباره بهداشت دهانی صحیح، از جمله مسواک زدن دو بار در روز به مدت دو دقیقه، استفاده از مسواک و خمیر دندان مناسب برای سنشان و رعایت بهداشت دهان و دندانها بسیار مهم است.
2. مصرف تغذیه سالم: تغذیه سالم و متوازن با مصرف مواد غذایی غنی از ویتامینها و مواد معدنی، میتواند به بهبود سلامت دندانها و جلوگیری از سیاه شدن آنها کمک کند.
3. کاهش مصرف قند و آبنبات: کودکان به طور معمول علاقه بسیاری به مواد غذایی شیرین دارند و مصرف بیش از اندازه مواد شیرینی می تواند عوارض بسیاری را به همراه داشته باشد که سیاهی دندان یکی از آنان است. به بیان دیگر مصرف زیاد شکر و آبنباتها میتواند راههایی را برای تسریع فرایند تغییر رنگ دندانها فراهم کند. بنابراین، کاهش مصرف آنها میتواند مفید باشد.
4. مراجعه به پزشک برای بررسی و تشخیص زمانی که مشکلی در دندانهای کودکان شروع میشود، منظماً به دندانپزشک مراجعه کنید. این به دندانپزشک امکان میدهد تا به صورت مستمر وضعیت دندانها را بررسی کرده و هرگونه مشکل را در مراحل اولیه تشخیص دهد.
5. بررسی داروها: در صورتی که کودکان دارویی مصرف میکنند، بهتر است با پزشک یا دندانپزشک مشورت کنید تا تأثیر آن داروها بر روی دندانها بررسی شود و در صورت لزوم، تغییراتی در رژیم دارویی اعمال شود.
نتیجه گیری
سیاهی دندان در کودکان یکی از مواردی است که برای والدین نگرانی های بسیاری را رقم می زند. در این مقاله به بررسی کامل این عارضه پرداختیم تا به تمام نگرانی ها خاتمه دهیم.
0 دیدگاه