دندانها نقش بسیار مهمی در ظاهر افراد دارند .اگر شما از آن دسته از افرادی هستید که از بد فرم بودن دندانهای خود احساس ناراحتی می کنید و یا هنگام جویدن مشکل دارید، شاید موقع آن باشد که به ارتودنسی که روشی بسیار مناسب برای اصلاح دندانها است فکر کنید. امروزه تقاضا برای درمان ارتودنسی به منظور بهبود سلامت و ظاهر صورت در حال افزایش است. در این مطلب می خواهیم به بررسی این موضوع بپردازید که کاندید مناسب برای ارتودنسی چه کسانی هستند؟ پس تا انتها با ما همراه باشید.
ارتودنسی دندان چیست؟
ارتودنسی یک روش درمانی اصلاحی بسیار موثر برای پیشگیری و اصلاح دندانهای بد فرم در افراد است. ارتودنسی انواع مختلفی دارد که هر کدام برای هدف خاصی انجام میشوند. ارتودنسی به سیم کشی فلزی و سیم کشی سرامیکی، بریس دیمون و سیم کشی زبانی یا لینگوآل تقسیم میشود.
ارتودنسی درمانی است که باعث زیبایی در لبخند و نظم در دندان های فرد می شود و در مواردی هم که نیاز به اصلاح فک باشد نیز کاربرد دارد. افرادی که دارای مشکلات دندان از قبیل دندان های اضافی، نامرتبی دندان ها، فاصله بین دندان ها، زاویه داشتن و یا چرخیدن دندان ها و یا مشکلات و مسائلی مانند عقب یا جلو بودن فک ها به نسبت جمجه و یا جابه جا بودن فک ها نسبت به یکدیگر و مواردی دیگر از این قبیل باشند، کاندید مناسبی برای ارتودنسی هستند. البته دندانپزشک باید تعیین کند که آیا این مشکلات در فرد به قدری می باشد که فرد نیاز به ارتودنسی داشته باشد و یا خیر.
همانطور که گفته شد ارتودنسی انواع مختلفی دارد برخی از آن ها ثابت هست و بیشتر برای درمان دندان های افراد زیر 18 سال توصیه می شود که براکت های آن فلزی، سرامیکی و غیره می تواند باشد. همچنین بعضی از آن ها متحرک هستند که ارتودنسی متحرک این امکان را به شما می دهد، که بتوانید هنگام ورزش کردن و غذا خوردن آن را از دهان خود خارج کنید.
هدف از ارتودنسی چیست؟
همانطور که گفته شد، ارتودنسی به هدف زیباسازی ظاهری دندانها و همچنین اصلاح حالت آنها انجام میشود. بد فرم بودن و نا مرتبی دندانها مشکلات زیادی را از قبیل مشکل در جویدن و صحبت کردن، ساییدگی دندانها روی هم و از بین بردن مینای دندان ایجاد می کند.
ظاهر دندان در چهره ی افراد میتواند تأثیر قابلتوجهی بر احساس آنها نسبت به خود داشته باشد. درمان ارتودنسی میتواند مزایای روانی اجتماعی قابل توجهی برای بیماران داشته باشد، که اغلب منجر به بهبود عزت نفس به خصوص در کودکان و نوجوانان میشود.
اقدامات قبل از ارتودنسی
افرادی که قصد انجام ارتودنسی را دارند پیش از هر چیز باید به داندانپزشک مراجعه کنند که آیا دندان پوسیده ای در فرد وجود دارد یا خیر و آیا فرد مشکلاتی مربوط به لثه مانند التهاب لثه را دارد و یا خیر. چرا که در مواردی که فرد دارای دندان پوسیده و یا مشکلی در لثه باشد بهتر است بعد از اینکه طرح درمان ارتودنسی دندان بیمار توسط پزشک متخصص مشخص شد فرد به درمان و رفع پوسیدگی و مشکلات لثه بپردازد. زیرا برخی از این دندان های پوسیده در طراحی درمان ارتودنسی کشیده می شوند و دیگر نیازی نیست که فرد برای درمان دندان پوسیده خود هزینه ای را صرف کند.
چه افرادی کاندید مناسب برای ارتودنسی هستند؟
با مشورت به موقع با دندانپزشک بهترین زمان ارتودنسی برای فرد مشخص خواهد شد. معمولا افرادی به دندانپزشک مراجعه میکنند که از کجی دندان رنج میبرند. اما کجی دندان تنها عامل گرایش افراد به این عمل نبوده و آنها به دلایل زیر به سمت این عمل کشش پیدا میکنند:
- افرادی که فاصله و فضای بین دندانهای آنها زیاد است.
- افرادی که دارای فرم بد دندانها (کجی بیش از حد دندانها) هستند.
- افرادی که دندانهای بالای آن ها جلوتر از دندانهای پایینی آنها بوده و دچار ساییدگی شده است.
- افرادی که فک پایینشان جلوتر از فک بالایشان است.
- افرادی که فکشان به طور کامل بسته نمیشود.
یکی دیگر از مواردی که مشخص می کند که شما کاندید مناسبی برای درمان ارتودنسی هستید یا خیر سطح بهداشت دندان و دهان در فرد می باشد، چرا که افرادی که قصد انجام ارتودنسی را دارند باید از سطح بالای رعایت بهداشت دهان و دندان برخوردار باشند و نباید در این زمینه سهل انگار باشند. همچنین فرد باید با پزشک معالج خود همکاری لازم را داشته باشد و در جلسات درمانی به موقع شرکت کند و اجازه ندهد فاصله بین جلسات درمانی طولانی شود. چرا که با این کار درمان با تعویق روبرو می شود که این امر ممکن است باعث می شود، روند درمان با مشکل نیز مواجه شود.
در مواردی هم که فرد دارای بیماریی های لثه و بافت های نگهدارنده دندانی (بیماری حاد پریودنتال) باشند و یا پوسیدگی دندان ها وسیع باشد نیز انجام ارتودنسی امکان پذیر نخواهد بود و حتما باید ابتدا اقدام به رفع آن معضلات بشود.
بهترین سن برای شروع ارتودنسی چه سنی است؟
بهترین سن برای دریافت اولین مشاوره ارتودنسی معمولاً حدود هفت سالگی است. برای یک متخصص ارتودنسی مهم است که همه کودکان را در ابتدا تا این سن ارزیابی کند، چه در نهایت نیاز به درمان داشته باشند یا نه.
هر کودک هفت ساله به درمان زودهنگام ارتودنسی نیاز ندارد. پس از ارزیابی، متخصص ارتودنسی ممکن است به شما بگوید که هیچ مشکلی برای نگرانی وجود ندارد یا موارد جزئی وجود دارد که دندانپزشک می تواند آنها را تحت نظر داشته باشد.
اگرچه ارتودنسی در بزرگسالان هم رواج دارد، فقط رفع این مشکلات در کودکان راحت تر از بزرگسالان است. زیرا استخوان های فک کودک هنوز در حال رشد است. استخوانهای فک بزرگسالان متراکم است، به این معنی که مرتب کردن مجدد دندانها و رفع مشکلات فک بیشتر طول میکشد.
چرا دندانپزشک ارزیابی اولیه ارتودنسی را توصیه می کنند؟
دلیل اینکه سن هفت سالگی بهترین سن برای ارزیابی اولیه ارتودنسی است این است که راحت ترین زمان برای شناسایی مشکلات است. دندانها تازه شروع به رویش کردهاند، بنابراین در صورت نیاز میتوان از ارتودنسی برای درمان مشکلات جزئی برای هدایت دندانها به سمت تراز مناسب استفاده کرد.
اگر روی درمان زودهنگام ارتودنسی سرمایه گذاری کنید، دستیابی به تراز مناسب آسان تر و کم هزینه تر است. درمان ارتودنسی کودکان ممکن است بین شش ماه تا دو سال طول بکشد، در حالی که بزرگسالان ممکن است بین 10 ماه تا دو سال زمان ببرد.
علاوه بر صرفه جویی در زمان و هزینه، شروع زودهنگام درمان ارتودنسی می تواند کودک شما را از درد و رنج زیادی نجات دهد. نامرتب بودن دندان می تواند منجر به موارد زیر شود:
- درد صورت
- تورم فک
- سردردهای مزمن
- مشکل در جویدن
- تنفس در خواب
- دندان های شکسته، ترک خورده یا شکسته
با درمان زودهنگام، می توانید خطر ابتلا به این اختلال را در فرزندتان کاهش دهید.
ارتودنسی در بزرگسالان
ارتودنسی بیشتر برای کودکان و نوجوانان کاربرد داشته است اما هم اکنون این عمل برای بزرگسالان نیز به کار میرود. کودکان و نوجوانانی که دندانهای نامرتبی دارند کاندیدای بسیار مناسبی برای انجام این عمل هستند، چرا که میتوان مشکلات دندان و فک آنها را بهتر تشخیص داد و دندانها برای شکلگیری مناسبتر و مستعدتر هستند.
در بزرگسالان نیز این عمل از محبوبیت زیادی برخوردار است، این عمل برای افرادی مناسب است که برای اصلاح فرم دندانهای خود دیر اقدام کردهاند و بدون توجه به سن خود میخواهند به دندانهای زیباتری دست پیدا کنند.
برای اینکه بدانید کدام فرد کاندید مناسبی برای انجام ارتودنسی است، باید به دندانپزشک مراجعه کرده و وضعیت دندانهای خود را با او در میان بگذارید، پزشک بعد از معاینه تمامی دندانها و همچنین فک تشخیص میدهد که کدام ارتودنسی برای دندانهای شما لازم است و مناسب است. البته این نکته را هم نباید فراموش کرد که ممکن است افراد به مشکل ناهنجاری فک دچار شده و نیاز به جراحی فک داشته باشند، پس قبل از تصمیم به انجام این عمل باید بررسی شود که چه چیزی دقیقا برای فرد مناسب است تا با آگاهی بیشتری نسبت به این عمل اقدام کند.
0 دیدگاه