مدت زمان مطالعه ۷ دقیقه

ارتودنسی

امروزه سلامت و ظاهر دندان ها از اهمیت زیادی برخوردار است. به همین علت ارتودنسی بسیار رواج پیدا کرده است. ارتودنسی یک تخصص دندانپزشکی است، که از آن برای برطرف کردن ایرادات دندان استفاده می شود. از جمله مشکلاتی که در دندان افراد مشاهده می شود و نیاز به ارتودنسی دارد، روی هم افتادن، نامرتب بودن، فاصله داشتن و کج در آمدن دندان ها است. امروز می خواهیم در مورد ارتودنسی و انواع آن با شما صحبت کنیم.

ارتودنسی - لیلا صذقی

وظیفه ی دندان

مهمترین وظیفه دندان خرد کردن مواد غذایی و جویدن آن هاست. همچنین در تلفظ کلمات بسیار کمک کننده است. از جمله وظایف دندان که خیلی از افراد به آن توجه می نمایند و تلاش می کنند تا به بهترین روند در حفظ آن بکوشند، زیبایی آن در چهره فرد است. این کار باعث می شود تا فرد از نظر روحی و روانی دارای اعتماد به نفس بالایی باشد.

ارتودنسی چیست؟

ارتودنسی شاخه ای از دندانپزشکی است که با قرارگیری نامناسب دندان ها سروکار دارد. فرد ممکن است دچار مشکلاتی از قبیل روي هم قرار گرفتن بیش از حد دندان ها، دندان های کج یا نامرتب باشد، که می تواند باعث ایجاد مشکلات در خوردن یا گفتار شود. در چنین مواردی، درمان های ارتودنسی توصیه می شود تا به آرامی موقعیت دندان ها را تغییر دهند تا دندان ها صاف و هم ترازتر شوند. اگر فرد بخواهد لبخند بهتری داشته باشد، می توان از ارتودنسی برای اهداف زیبایی نیز استفاده کرد.

ارتودنسی می تواند باعث شود تا نظافت دهان و دندان در فرد بیشتر رعایت شود. زیرا افرادی که دندان های نا مرتب دارند به سختی می توانند بهداشت دهان را رعایت کنند.

ارتودنسی

مزایای و کاربرد ارتودنسی چیست؟

انجام ارتودنسی مهم است زیرا نامرتب بودن دندان ها یا قرارگیری نامناسب آن می تواند منجر به افزایش خطر پوسیدگی دندان و التهاب لثه شود. نامرتبی و كراودينگ دندان ها می‌تواند بهداشت دهان را سخت‌تر یا نخ دندان کشیدن را دردناک‌تر کند، که منجر به بهداشت نامناسب دهان در آن مناطق می‌شود که می‌تواند بر سلامت دهان شما تأثیر بگذارد.

ارتودنسی یک روش درمانی موثر است که می تواند در موارد زیر مورد استفاده قرار گیرد:

  • از بین بردن فاصله بین دندان ها
  • هم تراز کردن فک و دندان ها
  • صاف کردن دندان های کج
  • بهبود عملکرد دهان (مانند خوردن یا گفتار)
  • منظم کردن دندان ها

بسیاری از افراد دندان های شلوغ یا کج دارند یا دندان هایشان هنگام گاز گرفتن به درستی به هم نمی رسد. این مشکلات می تواند به این معنی باشد که تمیز نگه داشتن دندان ها و لثه ها سخت تر است و احتمال آسیب دیدن دندان ها بیشتر است.

در برخی موارد، موقعیت غیر طبیعی دندان ها و فک شما می تواند بر شکل صورت شما تأثیر بگذارد.

اصلاح بهم ریختگی دندان ها با ارتودنسی

می دانید که دندان های نا مرتب تاثیر بدی بر چهره ی شما خواهد گذاشت و جذابیت چهره را از بین خواهد برد. امروزه افراد از روشهای مختلف برای زیبایی دندان هایشان استفاده می کنند. برای رفع بهم ریختگی های دندان می توان از ارتودنسی استفاده کرد. ارتودنسی کمک می کند که دندان های شما مرتب شوند و بد فرمی و نامرتبی دندان هایتان به راحتی برطرف شود.

انواع ارتودنسی

ارتودنسی انواع مختلفی دارد که عبارتند از:

ارتودنسی ثابت یعنی  دستگاه ارتودنسی از دهان خارج نمی شود و باید بطور ثابت برای مدتی در دهان شما بماند. ارتودنسی متحرک را می توان موقع غذا خوردن و یا هنگام خواب از دهان خارج کرد و قابل جابجایی می باشد.

براکت های فلزی

رایج ترین نوع بریس ها براکت های فلزی هستند که در اکثر موارد مورد استفاده قرار می گیرند. جنس براکت های فلزی از جنس فولاد ضد زنگ است و برای زیبایی ظاهر این براکت ها از الاستیک های رنگی استفاده می شود.

براکت های فلزی را بر روی سطح جلوی دندان ها می چسبانند و اغلب به رنگ طلایی و نقره ای هستند. نکته ای که باید مورد توجه قرار گیرد مراقبت از براکت های فلزی است. زیرا ممکن است موقع غذا خوردن چیزهای سفت مثل گوشت و سبزیجات در بین براکت ها گیر کنند. به همین دلیل نیاز است به بهداشت بیشتر دهان و دندان است.

براکت های سرامیکی

براکت های سرامیکی از مواد اولیه شفاف ساخته شده اند به همین دلیل از براکتهای فلزی شفاف تر هستند و کمتر جلب توجه می کنند. به همین دلیل افرادی که نمی خواهند براکت های داخل دهانشان مشخص شود بهتر است که از براکت های سرامیکی استفاده کنند. البته باید توجه داشت که این براکت ها از براکت های فلزی حساس ترند و باید بیشتر مورد مراقبت قرار گیرند.

ارتودنسی براکت سرامیکی

براکت های نامرئی

براکت های نامرئی یا لینگوال همانطور که از اسم شان مشخص است دیده نخواهند شد زیرا در پشت دندان ها قرار می گیرند. این براکت ها نیاز دارند که بیشتر مورد مراقبت قرار گیرند. یکی از مزایای این براکت ها این است که نامرئی هستند به همین دلیل با استفاده از این نوع براکت ها فرد می تواند به راحتی لبخند بزند بدون اینکه براکت هایش دیده شود.

ارتودنسی با براکت نامرئی

چه افرادی مناسب ارتودنسی هستند؟

افرادی که شرایط زیر را دارند می توانند از درمان ارتودنسی استفاده کنند:

  • افرادی که دندان هایشان حالت جلو آمدگی داشته باشد.
  • افرادی که خطوط لثه شان با هم هماهنگ نباشد.
  • کسانی که دندان های بالایی شان بر روی دندان های پایینی قرار نگیرد و یا دندان های بالایی سطح زیادی از دندان های پایینی را پوشانده باشد.
  • افرادی که دندان های پایینی شان روی دندان های بالایی شان را پوشانده باشد.
  • همچنین زمانی که در داخل دهان فرد فضای کافی برای دندان ها وجود نداشته باشد.

در صورتی که دندان های قدامی داخل دندان های پایینی قرار بگیرند نیز باید ارتودنسی انجام گیرد.

مراحل ارتودنسی چیست؟

ارتودنسی دندان مراحل مختلفی دارد که در اینجا مراحل انجام ارتودنسی را برای شما توضیح خواهیم داد.

قرار دادن براکت ها بر روی دندان ها

اولین مرحله ی ارتودنسی قرار دادن براکت ها بر روی دندان ها است. برای اینکار بعد از اینکه مشاوره ارتودنسی انجام شد و دندان های فرد مورد معاینه قرار گرفت نیاز است که عکس رادیولوژی از دندان ها گرفته شود. بعد از اینکه پزشک دندان ها را آماده كرد و خشک کرد براکت ها را بر روی دندان ها متصل خواهد کرد. برای چسباندن براکت ها باید از چسب های مخصوص استفاده شود. بعد از چسباندن با استفاده از دستگاه لايت كيور براکت ها را محکم می کنند و سیم های ارتودنسی را در محل قرار می دهند.

جلسات مراجعه به پزشک

بعد از اینکه ارتودنسی انجام شد نیاز است که در زمان های تعیین شده به پزشک خود مراجعه کنید و مورد معاینه قرار بگیرید. این بدین دلیل است که اگر گره های الاستیکی نگه دارنده کشیده یا ضعیف شدند دندانپزشک زیبایی آنها را اصلاح کند.

برداشتن براکت ها

بعد از اینکه دوره درمان شما به اتمام رسید نیاز است که برای برداشتن ارتودنسی به پزشک خود مراجعه کنید. پزشک بعد از برداشتن براکت ها از داخل دهان شما چسب های باقی مانده بر روی دندان هایتان را پاک می کند. توجه داشته باشید ممکن است بعد از اینکه براکت ها توسط پزشک برداشته شد لثه های شما کمی ملتهب شده باشند. اما نگران نباشید زیرا به زودی برطرف خواهند شد.

مراقبت های بعد از ارتودنسی

بعد از ارتودنسی نیاز است که اقداماتی انجام شود تا فرد هرچه زودتر به نتیجه ی مطلوب دست یابد. در زمانی که از براکت ها استفاده می کنید ممکن است که غذا در بین آنها گیر کند که این امر باعث می شود دندان های شما دچار پوسیدگی، لکه و بیماری های لثه شوند. به همین دلیل نیاز است که با استفاده از نخ دندان و مسواک دندان هایتان را تمیز کنید.

یک هفته بعد از برداشتن ارتودنسی پزشک بر روی دندان های شما پلاک های متحرک قرار خواهد داد و تا 6 ماه باید این پلاک ها بر روی دندان ها شما باشند. نیاز است که هر چند وقت یکبار برای معاینه به دندانپزشک زیبایی مراجعه کنید و مورد معاینه قرار بگیرید.

همچنین اقداماتی مانند استفاده از دهان شویه ضد عفونی کننده، استفاده از نخ دندان، استفاده از مسواک های برقی بین دندانی و تمیز کردن دندان ها با خمیر دندان حاوی فلوراید کمک می کند که هرچه زودتر به بهبودی برسید.

 

مقالات مرتبط
پوسیدگی دندان

پوسیدگی دندان

پوسیدگی دندان به از بین رفتن بافت سخت دندان که شامل مینا و عاج می باشد، گفته می‌شود. اما...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت − سه =