دندان عقل :
به دندان های آسیاب چهارم دندان عقل می گویند . این نوع دندان آخرین دندان بوده که در انتهای دهان ظاهر می شود و اکثر اشخاص از آن برخوردارند رشد دندان عقل در دهان دائمی و همیشگی است ولی در برخی اشخاص امکان دارد قسمتی یا کل دندان رشد نکند و حتی می توان گفت برخی افراد بیش از 4 دندان عقل دارند اما در افراد دیگر به دلیل سایز کم فک ممکن است این دندان دیده نشده و نهان بماند که در اصطلاح علم پزشکی به این مورد ، دندان عقل نهفته یا پنهان می گویند چرا که در چنین شرایطی دندان در زیر بافت های لثه باقی مانده و نهان می شود .
آسیب های دندان عقل :
اگر این دندان به اندازه معمول رشد نکند ممکن است برخی باکتری های این حوزه در نواحی حساسی از لثه رشد و توسعه یابند یا اجزای مواد غذایی در لایه های تحتانی لثه گیر کرده و ایجاد عفونت و بیماری کنند . همچنین باید گفت که پاکسازی و تمیز کردن دندان عقل به خاطر موقعیت آن در بخش انتهایی دهان دشوار است و لزوم به کارگیری دقت و وسواس در این خصوص غیر قابل انکار است اگر دندان عقل دچار عفونت یا رشد باکتریایی شود ، در مواقعی که درماان انجام نشود ، آسیب های جدی به حفره دهان و استخوان فک اعمال خواهد شد که تا گردش خون نیز صدمات جبران ناپذیری ایجاد می کند . نادیده انگاشتن نکات بهداشتی و عدم رعایت برنامه اصولی برای حفظ سلامت دهان و دندان ها ، موجب تشکیل پلاک دندان و در شرایط حاد ، بیماری های شدیدی برای دندان عقل و سایر دندان ها به همراه می آورد . شایع ترین بیماری های حوزه دهان ناشی از بیماری دندان عقل عبارتند از :
پوسیدگی دندان ها :
پلاک به وجود آمده بر روی دندان عقل باعث شکستگی دندان می شود . چنانچه پوسیدگی گسترش یافته و شدید شود ، سوراخی در روی دندان ایجاد می شود و بافت دندان را آسیب پذیر می کند و موجب بروز ضعف در دندان می شود .
ژنژیویت :
یکی از بیماری های لثه موسوم به ژنژیویت به دلیل ترشح اسید پلاک دندان به وجود می آید که در چنین شرایطی ، لثه ورم کرده ، بیمار احساس درد و حساسیت می کند که با سپری شدن زمان دندان های مجاور دندان عقل هم پوسیده شده و استخوان فک در این محدوده صدمه دیده و تخریب می شود .
سلولیت : دندان های عقل نیمه نهفته یا نهفته موجب بروز عفونت باکتریایی در داخل حفره دهان می شود که علاوه بر لثه ، زبان و گلو هم درگیر این مشکل خواهند شد که در موارد حاد ، گونه و لپ ورم می کنند .
آبسه :
آبسه در دندان عقل زمانی به وجود می آید که بخش ها و نواحی حوالی دندان عقل چرک کند و دچار بیماری شود .
بسیاری از ناهنجاری های و آلودگی های دندانی با مصرف آنتی بیوتیک تخفیف یافته که مصرف دهانشویه ضدعفونی از تشدید و گسترش مشکلات جلوگیری می کند برای تکمیل درمان و پیشگیری از آسیب های بعدی آن لازم است دندانپزشک تدابیر لازم را اندیشیده و بهترین راهکار را اتخاذ نماید .
با تشکر مدیریت سایت دکتر لیلا صدقی جراح و دندانپزشک زیبایی.
0 دیدگاه