مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

روکش دندان

روکش دندان یا همان پروتز ثابت دندان، پوشش هایی از جنس سرامیک یا فلز هستند که به منظور پوشاندن تاج دندان بر روی پروتز ایمپلنت و یا دندان هایی که دارای پوسیدگی شدید هستند، قرار می گیرد. این روکش ها در کنار ایجاد زیبایی و استحکام به منظور ترمیم دندان هایی که به دلیل پوسیدگی شدید با روش های معمول قابل درمان نیستند، مورد استفاده قرار می گیرد. اگر شما هم به تازگی به دندانپزشکی مراجعه کرده اید و پزشک استفاده از روکش دندان را تنها راه ترمیم دندان هایتان عنوان کرده است، تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

روکش دندان چیست؟

روکش دندان سرپوشی به شکل دندان می باشد که جنس آن سرامیکی یا فلزی و یا ترکیبی از سرامیک و فلز می باشد  و به جهت بهبود ظاهر و استحکام بخشیدن به دندان ها بر روی دندان های بیمار قرار داده می شود. این روکش ها همچنین از دندان ها محافظت نموده و منجر به استحکام و زیبایی دندان ها می گردد. باید توجه داشت که روکش های دندان پروتز های ثابتی می باشند و نمی توان مانند پروتز های متحرک آن ها را جدا کرد و فقط دندان پزشک می تواند آن را جدا نماید. لذا انتخاب جنس مناسب برای روکش از مواردی است که دندانپزشکان به آن اهمیت می دهند.

امروزه روکش های سرامیکی که جدیدتر از سایر روکش ها می باشند ، توجه بسیاری از پزشکان و بیماران را به خود جلب کرده است. این روکش ها ظاهری طبیعی دارند و دارای استحکام مناسبی می باشند. لیکن در مواردی به دلیل هزینه بالا در مقایسه با سایر روکش ها ممکن است، مصارف محدودتری داشته باشد.

روکش-دندان

انواع روکش دندان چیست؟

انواع روکش های دندان هر کدام از آن ها معایب و مزایای خاص خود را دارند. دندان پزشک با توجه به ساختار، میزان تخریب دندان ها و اهداف زیبایی و درمانی، ممکن است جنس متفاوتی از روکش را انتخاب نماید. بنابراین در انتخاب انواع روکش دندان علاوه بر جنبه درمانی، جنبه زیبایی نیز مورد توجه قرار می گیرد .

  • روکش های تمام فلزی
  • روکش های سرامیکی
  • روکش های زیرکونیوم
  • روکش های PFM (ترکیبی از فلز و سرامیک)

روکش دندان های عصب کشی شده

زمانی که تاج دندان به شدت مورد آسیب قرار گرفته باشد و قابل پر شدن نباشند مانند زمانی که دندان عصب کشی شده باشد نیاز به روکش دندان می باشد. زیرا دندان هایی که نیاز به روت کانال و درمان ریشه و یا همان عصب کشی دارند، دندان هایی هستن که پوسیدگی شدید در آن ها رخ داده و به علت همین پوسیدگی ها تاج دندان از دست رفته است. و بعد از اینکه درمان ریشه برای این دندان ها صورت می گیرد، تاج دندان ها خشک و شکننده تر می شود و اگر ترکی در تاج دندان ایجاد گردد، دندان خرد می شود و از بین می رود. بااستفاده از روکش های دندان در دندان های عصب کشی شده، می توان استحکام دندان را بالا برد و همین امر مانع از شکنندگی دندان ها می شود

روکش دندان جهت زیبایی

از روکش های دندان می توان جهت زیبایی و بهبود ظاهر دندان ها نیز استفاده نمود. با استفاده از برخی پروتز های ثابت می توان بدرنگی های دندان را اصلاح نمود. دندان هایی که تاج آن ها آسیب دیده و علائم ترک در آن ها وجود داشته باشند کاندیدای مناسبی برای روکش زیبایی هستند.

دلایل استفاده از روکش دندان

روکش های دندان علاوه بر ایجاد زیبایی ظاهر در دندان ها، دارای جنبه های درمانی نیز می باشند و در جلوگیری از شکستگی دندان و استحکام و مقاوم شدن دندان ها مورد استفاده قرار می گیرند. همچنین روکش دندان در بیمارانی که به دلیل عفونت زیاد، تحت درمان ریشه قرار گرفته اند نیز استفاده می گردد.

مزایای استفاده از روکش

  • قرارگیری روکش دندان استفاه از آن  کاملا بدون درد و راحت می باشد.
  • روکش دندان منجر به زیبایی ظاهری دندان می گردد.
  • روکش منجر به استحکام دندان می گردد و از خورد شدن دندان جلوگیری می کند.
  • روکش دندان در موارد پوسیدگی دندان، بیمار را از کشیدن دندان نجات می دهد.
  • در اکثر مواقع روکش دندان دارای ظاهری طبیعی می باشد.
  • روکش دندان بیمار را از کاشت و ایمپلنت دندان و هزینه زیاد آن نجات می دهد.

کاندید های مناسب روکش دندان

  • زمانی که تاج دندان های بیمار به شدت آسیب دیده باشند و پوسیدگی دندان ها بسیار وسیع باشند.
  • زمانی که بیمار تحت درمان ریشه و عصب کشی قرار گرفته است. زیرا احتمال شکستگی و ایجاد ترک در آن ها بسیار بالا می باشد
  • در مواردی که دندان ها تغییر رنگ داده اند، روکش دندان می تواند زیبایی را مجددا به دندان ها باز گرداند.
  • جهت برخی اختلالات ظاهری دندان و ظاهر بد دندان ها می توان از روکش دندان استفاده کرد.
  • زمانی که در دندانهای بیمار ترک وجود داشته باشد و بیمار در هنگام جویدن غذا درد زیادی داشته باشد، از روکش دندان می توان استفاده نمود

مراحل نصب روکش دندان

پزشک پس از معاینه و انجام درمان های لازمه نظیر درمان ریشه دندان یا عصب کشی، اقدام به انتخاب نوع روکش متناسب دندان بیمار می نماید. در این مرحله دندانپزشک اقدام به تراشیدن دندان و قالبگیری روکش می نماید. به منظور قالبگیری از خمیر های مخصوصی استفاده می گردد. پس از قالبگیری در لابراتورهای مخصوص روکش دندان تولید می گردد. معمولا تهیه این روکش دو هفته زمان می برد. در طی این زمان پزشک اقدام به استفاده از روکش موقت نموده و در جلسه بعدی و پس از حاضر شدن روکش در صورت عدم وجود نقص در آن اقدام به چسباندن و نصب روکش می نماید.

مراقبت های پس از روکش دندان

پس از ترمیم دندان هایتان، رعایتی مواردی نظیر استفاده مرتب از مسواک و نخ دندان و رعات بهداشت دهانی منجر به افزایش طول عمر روکش ها می گردد. همچنین ضروری است که بیمار از جویدن غذاهای سفت خودداری نمیاد.

هزینه و قیمت روکش دندان

هزینه روکش دندان، بسته به نوع روکشی مصرفی و مواد اولیه روکش متفاوت می باشد. بهتر است قبل از اقدام به انجام روکش دندان و یا هر خدمات درمانی و زیبایی دیگری، هزینه و قیمت حدودی را پرس و جو نمایید. همچنین در تعیین قیمت روکش دندان فاکتور زیبایی نیز منجر به افزایش هزینه می گردد. دندان پزشک در معاینات اولیه بسته به میزان کار و اصلاحاتی که باید بر روی دندان بیمار انجام شود، هزینه های دندانپزشکی را اعلام می نماید.

عوارض استفاده از روکش دندان

روکش دندان در صورتی که توسط پزشک متخصص انجام گردد، معمولا فاقد هر گونه عارضه یا مشکلی می باشد.

کلام آخر

روکش دندان، روش درمانی و زیبا سازی به منظور درمان دندان ها با پوسیدگی شدید می باشد. این روش بسیار ایمن بوده و منجر به ایجاد استحکام و حفظ دندان ها می گردد.

مقالات مرتبط
5 علت مهم پوسیدگی دندان

5 علت مهم پوسیدگی دندان

علت های پوسیدگی دندان چیست؟ اگر شما هم جزو افرادی هستید که دچار پوسیدگی دندان شده‌اید و...

پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

11 − ده =